Paleros is een kleine havenplaats aan de voet van het Akarnanika gebergte. Het is een gemoedelijk plaatsje, waar toerisme nog niet de boventoon voert. Lekker genieten van het échte Griekse leven is hier aan de orde. Het gebied rond Paleros is erg afwisselend. Er zijn bergen en vlaktes, meren, bossen, olijfgaarden en wijnranken en natuurlijk veel kust met kristalhelder water. Er heerst een mild en mediterraan klimaat met veel zon en weinig neerslag. De hoogste berg is de Sereka , 1171 meter hoog. Bij de haven is er een klein zand-kiezelstrand maar het langste strand ligt net buiten het stadje. Op deze stranden zijn allerlei watersporten mogelijk. Je vind er beachfront strandbars en ligbedden met parasols. Maar de meerwaardezoeker vindt ook verlaten plekjes voor zich alleen.

Paleros is economisch gezien gericht op landbouw en toerisme. Het is een van de meest welvarende streken van het Griekse vasteland. In dit gebied hebben veehouders veel schapen, geiten en koeien en wordt er vlees, wijn, alle producten van olijven en melk verhandeld. 

Het stadje Paleros zelf is zeer gezellig en authentiek maar wel helemaal mee met de tijd. Er is een jachthaven en op het centrale plein zijn leuke restaurantjes, bars en cafetaria’s, gaande van zeer traditioneel tot hip. Er zijn ook enkele souvenirwinkeltjes, een bankautomaat, er is een duikcentrum en meerder bootverhuurkantoren. In de zomer heerst er een aangename drukte, in de winter is het zeer rustig en is niet alles is dan geopend.

Een bezienswaardigheid is Oud-Paleros, dat ligt net buiten de moderne stad, hoger tegen de berg op. In de oudheid leefden hier meer dan 10.000 mensen. Wil je wat van de prachtige omgeving zien, dan is de hoofdstad Messologgi aan te raden, met haar prachtig meer en traditionele huizen. Maar ook de Venetiaanse vesting van Nafpaktos en de archeologische opgravingen in Agrinio zijn het bezoeken waard. In het nabijgelegen Aktio werden Antonius en Cleopatra in een zeeslag verslagen door Octavius, die de stad Nikopolis bouwde om zijn overwinning te herdenken. Volgens de overleveringen zou hij toen de bevolking van Paleros naar zijn nieuwe stad verhuisd hebbejn in 31 v.Chr..